Yhteiskunnasta

MM-floppi - mielipide

Leijonat välttivät mitalin jääkiekon arvokisoista nyt neljättä kertaa putkeen. 26 ottelua, joista puolet voittoja. Niistä 10 tuli "kakkostason" maista ja kolme huippumaista, joita vastaan pelattiin 12 kertaa.

 

Suomi siis voitti vain joka neljännen ottelun huippumaita vastaan Marjamäen kaudella. Selvää on, ettei siten voiteta yhtään mitään. Maajoukkueen on todettu olevan kolme vuotta nuorempi kuin kaksi vuotta sitten keväällä. Joskus näköjään ei vain onnistuta limittämään vanhojen poistumista uusien sisäänajoon vaan tulee eteen rypäs ja ollaan ongelmissa. Suomelle se ja kaikki muut syyt tarkoittivat kahden vuoden kuivaa kautta mitalien osalta ja yhtä ainoaa mitalipeliä. Ei siis kannattaisi päästää toista kertaa tapahtumaan, miten sen sitten estääkin.

 

Edes Tanskan kisojen aikataulut eivät ilahduttaneet. Vain Etelä-Korea-ottelu oli katsottavaan aikaan, muulloin Suomen ottelut olivat Kanada-ottelua lukuunottamatta joko työaikaan tai kilttien poikien nukkumaanmenoaikaan. Ei mitenkään suomalaisfaniystävällistä aikataulujen suunnittelua.

 

Suomen kohtalo Tanskan kisoissa oli karvas pettymys. Toki, onhan noihin vuosien saatossa jo tottunut, mutta niin on menestykseenkin. Suomen peliä oli monina parhaina hetkinä nautinnollista katsoa, joten kaiken jälkeen tyhjä arpa kädessä on liian vähän. Vuoden päästä Suomella on kai ainakin vuoden kokeneempi joukkue uuden mitaleita tuoneen valmentajan johdolla. Silloin on maineen palautuksen aika. Potut pottuina!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Päästiin sentään halvalla: Venäjän jääkiekkomaajoukkue teki 2,5 miljoonan Tanskan kruunun laskun Kööpenhaminassa.

http://www.iltalehti.fi/mmjaakiekko-2018/201805192...

Sami Koivistoinen

Floppi? Sääli, että harva suomalainen ymmärtää missä suomalaisen pelaajamateriaalin taso menee kaikki pelaajat huomioiden ja/tai kyseisissä kisoissa. Nykyajan trendi on tosin esiintyä joka asian asiantuntijana.

Suomen pelaajamateriaalin taso on maailmassa 5/6 ja Sveitsin 7 ranking-järjestyksessä. Haluaisinkin kuulla argumentteja, ettei järjestys olisi tämä.

Mielestäni ei ole floppi hävitä rankingissa about seuraavalle. Miksi olisi? Esimerkiksi Roman Josi selvästi parempi kuin yksikään Suomen pakeista. Niederreiter pelaa Granlundin ja Koivun ketjussa usein Minnesotassa. Fiala tekee nousuaan kuten Andrighetto. Myös Bonino maalissa voisi pärjätä NHL:ssä erinomaisesti. Suomen joukkueessa ei mukana yhtään varsinaista NHL-profiili -puolustajaa. Samalla tavalla Tanska on mennyt huikean loikan 5-10 vuodessa. 2 kenttää latuupelaajia.Ei tarvitse paljoa NHL:ää tai KHL:ää seurata että tämän tajuaa/tietää.

Kirjoituksesta on jäänyt huomioimatta, että "Skoda-cupin" taso on noussut lisää myäs aivan viime vuosina. Liekö tähän syy, että ns superturnauksia, joissa kaikki NHL-pelaajat ei ole luvassa lähivuosina? Nythän tehtiin ennätys NHL-pelaajien määrässä näissä kisoissa. Väittäisin myös, että laatu kasvanut: enää pelkkä NHL-status ei esimerkiksi USA tai Kanadan joukkueessa riitä kisapaikkaan. Nytkin jäi verrattain nimekkäitä pelaajia "ulos" kyseisistä maista.

En kiellä, etteikö Suomen materiaalilla olisi voinut vaikkapa finaaliinkin asti päästä, mutta teroitan sitä, ettei tämä todellakaan ollut oletus tai todennäköisin skenaario. Itsekin uskoin tosin Suomen pääsevän pronssipeliin.

Gloaali kilpailu nostaa tasoa kisoissa, lisäksi yllä mainittu intressin kasvaminen kisoihin nostaa tasoa vielä enemmän.

Voisi kai ajatella, että Marjamäki ja Suomen joukkue onistui jonkin verran alakanttiin materiaaliin ja odotuksiin nähden.

Siitä olen samaa mieltä, että Jaloset, Westerlund ja (ehkäpä Summanen) nostavat valmentajina Suomen joukkueen "yhden pykälän" ylemmäs kuin paperilla odottaisi. Ns "Meidän peli" oikein toteutettuna ja hyvin johdettu joukkue saavat pelitapaetua muihin nähden.

Silti on ehdottomasti väärin sanoa flopiksi Suomen suoritusta kisoissa. Marjamäki lienee pärjännee peräsimessä kuten keskivertovalmentaja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Hyvät pelaajat eivät voita. Hyvät tiimit voittavat. Näin maailma toimii muillakin aloilla.

Siksi on turha mittailla pelaajamateriaalia fundamentalistisesti. Pelin ratkaisee tulos ja se tekee tiimi ja kokonaisuus.

En tiedä, että kukaan koskaan olisi väittänyt Suomen pelaajamateriaalia aivan parhaiksi. Pieneltä maalta kukaan ei uskokaan sellaista. Jokainen kiekkoa seuraava tietää, että todennäköisesti mitalit jakaa kolme kuudesta maasta, eikä Suomi välttämättä ole yksi jakajista. Sen toteamiseen riittää historian muistelu.

Yhden ottelun pudotuspelijärjestelmässä johonkin tiettyyn mitaliin ei kannata uskoa, koska sattumalla on liikaa osuutta asiaan. Kun marginaalit joukkueiden tuotosten välillä ovat pieniä, pienet sattumat voivat kaataa tuloksen jompaan kumpaan suuntaan.

Kirjoituksessani kerroin pettyneeni Suomen menestykseen nyt ja kahden vuoden aikana sekä kisojen aikatauluihin. Lue siis kirjoitusta kokonaisuutena. Marjamäen kaudella tuloksena oli yksi hävitty mitaliottelu neljissä kisoissa. Itse en pidä sitä "jonkin verran alakanttiin" menneenä tuloksena. Taakse jäi kisoja, joissa tuotos oli selkeästi huono. Sitä ennen oli voitettu hopeaa kahdesti kolmen vuoden sisään ja olympiapronssia.

Sami Koivistoinen

No tulos kertookin aiempien valmentajien pätevyydestä. Suomella oli pelitapaedun ja hyvän tiimin/hengen/johtamisen ansiosta materiaaliaan parempi suoritustaso aiemmin.

En sanoisi esim ranking 5/6 joukkueen häviämistä seiskalle katastrofiksi.

Jalonen J ja K/Westerlund/Summanen saavat 7,5/8:n materiaalista tulokseksi ysin noin vertauskuvana. Marjamäki sai 6-8 riippuen kisoista, eli jonkin verran alakanttiin mielestäni. World cup selvästi alle ja Olympialaiset myös. Viime vuonna kuitenkin neljän joukkoon. Nyt keväällä peli kulki ajoittain ja ei kai pelkästään Marjan vika että moni kieltäytyi ja joukkue nuori ja kokematon? Pisteitä nuorennusleikkauksesta joka tapauksessa.

En sano, että Marjamäki onnistui, muttei mielestäni flopannutkaan (mitä sanalla tarkoittaakaan).

Onkin mielenkiintoista miettiä, että mikä on valmentajan osuus menestyksestä prosentein lajissa x? Sanoisin, että jääkiekossa materiaali menee valmentajasta ohitse tällä formuloinnin erittäin selvästi. Monien mukaan jo maalivahti on 50%.

Eikä Dettmankaan saa Suomea voittamaan koripallossa jenkkejä...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Säästyi paljon rahaa kun Suomi tuli maitojunassa kotiin.

Sami Koivistoinen

Sveitsi laittoi myös Ruotsin NHL-huiput tiukoille.

Ei ehkä maitojuna. Paremminkin lentokone.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Vai säästyi? Tietääkseni joukkue tienaa rahaa, kun ei päädy maitojunassa kotiin.

Onko Kallen säästäminen sitä, että jätetään rikkinäinen katto korjaamatta? Säästää.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Huippu?jääkiekko on täysin yliarvostettu laji Suomessa. Varsinkin urheilu-uutisoinnissa.

Lätkää pelataan tosissaan vain 6-7 maassa. Suomen olisi pitänyt tuossa sakissa, ja sillä vouhkeella millä lajia medioissa uutisoidaan, voittaa jo monia, monia maailmamestaruuksia ja olympiakultaa. Ja tuhottomasti mitaleita. Eipä ole voitettu!?

Kun nyt MM-kisat on pelattu, niin annetaan hyvänen aika kesäpeleille jo uutisaikaa! Ei aleta jo heti Juhannukselta pohtia tulevaa jääkiekon sarjakautta ja jankuttaa joka pelaajasiirrosta ja NHL:aan menijöistä TV-kanavien urheiluruuduissa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jääkiekon pelaajat maittain:
http://www.iihf.com/iihf-home/the-iihf/survey-of-p...

CAN+USA = 1,2 miljoonaa
7 muuta maata = 0,4 miljoonaa (20.000-113.000 per maa)

Sami Koivistoinen

On osin myytti, että jääkiekko olisi pieni laji. Lyhyellä Googlauksella voi todeta, että laji joukkuelaji-vertailuissa useissa mittauksissa top10 maailmassa.

Riippuu tietysti mitä mitataan ja miten. Esimerkiksi Venäjällä rekisteröimättömiä pelaajia junnuissa, jotka eivät näy tilastoin. Saksassa ja Sveitsissä katsomot täysiä, kun taas Suomessa paljon pelaajia suhteellisesti, mutta yleisökeskiarvot pienehköjä. Ameriikoissa lajilla iso medianäkyvyys.

Kanadassa ykköslaji. Suomessakin tavallaan. Ruotsissa kakkonen. Tanskassa kakkonen joukkuelajeissa ja samoin Slovakissa sekä Sveitsissä. Tsekeissä kakkonen joukkuelajeissa myös. Venäjällä 2/3 joukkuelajina. USA:ssa joukkuelajeissa viides. Ei ihan marginaalia kuitenkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omituisia nuo kimeällä äänellä puhuvat hemmotellut sivaripullamössöneiti Håkanit. Kerta toisensa jälkeen maailmanmestareina yhdessä maskuliinisimmista kenttälajeista turpaan pannen mennen tullen talvisodan sankarien armeijan käyneitä jälkeläisiä?

Sami Koivistoinen

Niinpä, sattuvat vielä olemaan isoja, vahvoja ja voitontahtoisia jäällä.

Talvisodastakin vasta tovi.