Yhteiskunnasta

Tyly tilasto Suomesta olympialaisissa

  • Mitaleita per miljoona asukasta 2000-luvulla. Suomi on heikoilla. (Tietolähde Wikipedia.)
    Mitaleita per miljoona asukasta 2000-luvulla. Suomi on heikoilla. (Tietolähde Wikipedia.)

Urheilijoita ei kannata aiheetta syyttää Rion epäonnistumisista. Moni on yrittänyt parhaansa vähillä varoilla, kärsinyt loukkaantumisista tai ollut vain epäonninen. Osa ilahduttavasti ylsi parhaimpaansa. Systeemissä on vikaa, mihin mitalitilasto viittaa. Muutosten kanssa vitkuteltiin liian pitkään.

 

Keräsin 30 eurooppalaisen pienen 1-12 miljoonan asukkaan maan mitalisaaliin 2000-luvulta Kaukasusta myöten. Suhteutin mitalien määrän maiden väkilukuun ja tulos oli Suomelle tyly.

 

Maamme on sijalla 22. Heikommin ovat pärjänneet vain Itävalta, Belgia, Kypros, rutiköyhä syrjäinen Moldova sekä kolme Balkanin maata (Makedonia, Bosnia, Albania). Myös yksi EU:n laiskimmista liikkujista, Portugali, on voittanut mitaleita suhteessa vähemmän. Siinä on viiteryhmämme nykyään.

 

Selitykseksemme ei käy vähäväkisyytemme, sillä vertailun maissa asui keskimäärin 5,7 miljoonaa asukasta, kun Suomessa asuu 5,5 miljoonaa. Kymmenessä parhaassa maassa asui itse asiassa vielä vähemmän, 4,7 miljoonaa.

 

Rikkauksillakaan menestystä ei näytetä ostettavan. Näin ainakin päättelisi listan kärkikaksikosta Sloveniasta ja Virosta. Itse asiassa ns. Itä-blokin miehittämän 16 parhaan rintaman rikkovat kolmantena tulevan Tanskan lisäksi vain Norja ja Ruotsi.

 

Koska menneen menestyksemme ansiosta olemme suhteutettuna maailman menestynein kansakunta kesäolympialaisissa, ei meissäkään voi olla vikaa. Ei varsinkaan, kun kaikki ympärillämme yhä menestyvät selvästi paremmin. Nuorissa sukupolvissa ei voi olla vikaa, kun ei sitä ole muillakaan.

 

Vika on systeemissä. Urheilijat ovat sen uhreja. Urheilu tarvitsee enemmän rahaa menestyäkseen, mutta tuskin sekään on ainoa selitys, koska köyhätkin maat pärjäävät. Ehkä emme löydä lahjakkuuksia muiden tavoin, ehkä emme osaa mainostaa ihmisille tavoitteellista urheilua. Ehkä emme saa ihmisiä kokeilemaan lajeja. Ehkä.

 

Parhaat verrokkimme Norja, Tanska ja Ruotsi ovat keränneet mitaleita selvästi meitä paremmin: Norja 2,5-kertaisesti, Tanska yli kolminkertaisesti ja Ruotsi 78 % enemmän. Tokko on dopingin ansiota, kun ei ole käryjäkään. Mika Kojonkosken mukaan Norja ja Tanska toteuttivat jo 80-luvulla muutosohjelman huippu-urheiluunsa, kun Suomi lähti samalle tielle vasta neljännesvuosisata myöhemmin 2010.

 

Mitalitaulukoita tutkiessa huomaa mailla kahdenlaisia strategioita. On joko onnistuttu erikoistumisella dominoimaan jossain lajissa tai päinvastoin menestytään tasaisesti siellä täällä. Joskus yksi supersankari tuo maalle useita mitaleita. Esimerkiksi Sarah Sjöström ui Ruotsille kolme mitalia. Yhdysvallat on erikoistuen kerännyt yli puolet mitaleistaan uinnista ja yleisurheilusta, missä menestystä on tullut etenkin pikamatkoilta ja tasamaan hypyistä.

 

Suomi ei ole erikoistunut. Haemme menestystä monelta saralta. Mitaleita kahmivien supersankareiden sijaan meillä on liuta pistesijoja kärkkyviä urheilijoita, joista nyt vain yksi toi yhden pronssin. Parhauden ja hyvyyden välillä on valtava ero. Sijoituksissa ero voi olla vain muutamia, mutta mitalien määrässä 28:n ja 0:n välillä. Michael Phelps on kerännyt 2000-luvulla kaksi kertaa enemmän mitaleita kuin Suomi.

 

Suomalaisten alisuoriutumisten keskellä on hyvä huomata, että urheilu nyt vain on raakaa ja monet muidenkin maiden suosikit ovat romahtaneet kisoissa. Silti: me jäimme junasta. Todistamme Suomen huippu-urheilun aallonpohjaa. Sitä ei auta kiistäminen. Uudistuksia on tehty, mutta aika ei ole vielä kypsä, sanotaan. Erinomaista muutoksissa on keskittyminen urheilijaan.

 

Lisätty listaan Itävalta 24.8. 11:18

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tilastosi tukee omaa tuumintaani asiasta, Myös ajatukseis ovat samaa suuntaa. Kiitos olet tehnyt näkymättömän näkyväksi.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Uusi-Seelanti, noin 4,5 miljoonaa ihmistä ja 18 mitalia näissä kisoissa. Selitys ei ole väkimäärä, tai edes raha oikeasti, kyllä syy löytyy muualta....

Mielestäni selkeän valinnan paikka, joko olemme mukana huippu-urheilussa ja toimimme niin, että siellä pärjätään. Tai sitten jatkamme nykyistä harrastelua ja puuhastelua, mutta veroista tuet ja YLEn panostus minimiin. Jokainen saa harrastaa omalla ajalla ja omalla rahalla vapaasti. Voittaminen on myös tapa, joskin vaativa sellainen.