Yhteiskunnasta

Tuhoaako Blatter FIFA:n?

Blatterin sanotaan nousseen FIFA:n puheenjohtajaksi lahjuksin. Eurooppalaiset eivät halunneet sveitsiläistä puheenjohtajaksi. Edeltäjä, Joao Havelange, osasi lahjuspelin myös. Mätä FIFA ei parane.

 

Blatter on epäonnistunut johtajana. Hän ei ole kyennyt valvomaan alaisiaan ja on jopa estänyt rahaepäselvyyksien tutkintaa, mikä auttaa ymmärtämään heikkoa kykyä valvontaan. Arvelen hänen fiksusti pitäneen itsensä askeleen päässä lahjonnasta ja tyytyneen vain ohjeistamaan jälkiä jättämättä.

 

Näyttää siltä, että FIFA on läpimätä. Se sallitaan, koska jalkapallo on globaali laji ja globaalisti lahjonta on ennemminkin sääntö kuin poikkeus, osa kulttuuria. Edes Qatarin orjatyöllä rakennettavat kuoleman stadionit eivät tunnu heilauttavan päätöksentekijöitä mihinkään suuntaan. FIFA, jos mikä, on vanhoillinen menneen ajan ruumiillistuma.

 

Blatter on lupaillut uudistuksia, mutta lupauksiin on suhtauduttava epäillen. Blatter on osa lahjuskulttuuria ja lahjukset ovat osa Blatteria. Miksi korjata sellaista mitä ei pidä rikkinäisenä? Ainoat motiivit lahjonnan kitkemiseen tuovat UEFA:n boikotit tai ero ja sponsorien katoaminen sekä toki tuomion uhka. Nämä seuraukset välttääkseen Blatter voi olla valmis kulissien valkopesuun muiden sellaiseen pakottaessa, mutta hänen todellisten arvojen hyväksyessä lahjonnan todellinen syväpuhdistus jää tekemättä.

 

On katteetonta toiveajattelua kuvitella, että pitkään ja laajasti johdostaan korruptoitunut organisaatio voisi kääntää kulttuuriaan. Se on hyvin vaikeaa niillekin, joilla on aidosti sellaiseen tahto. FIFA:n johtoon tullaan taas jatkossakin valitsemaan, miehiä, korruptoituneista maista ja heitä äänestävät näiden samojen korruptoituneiden maiden edustajat. Heille lahjonta käy ja siihen heillä on vapaus. Vastaavissa tilanteissa aivan uusi organisaatio olisi ainoa vaihtoehto puhdistaa jalkapallon johtaminen aidosti. Siinä sivussa kyllä Blatter lentäisi sivuun ajatteli hänestä mitä tahansa.

 

Jos länsimaat haluavat jalkapalloa ilman orjia ja lahjontaa, se on tehtävä itse. Vaikka FIFA kestäisikin, mikä on hyvin mahdollista, puhdasta siitä ei ole kuin pinnasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Mikko...

Tuhoaa, eikä ainoastaan Batter.

Jalkapallon syöpä on raha. En ilkeä enää katsella Mestareiden liigan matseja, koska ko. liiga näivettää kansalliset liigat. Myönnettäkään, että katson kyllä Mestareiden liigan finaalin.

Qatarin verikisat on peruttava ja siirrettävä jalkapallon kehtoon Englantiin, jo periaatteellisista syistä. Jalkapallo on puhdistettava rahasta ja verestä.